søndag den 13. december 2015

Lusekatte

I dag er det d. 13 December, det er Luciadag og det betyder at der skal bages lusekatte.
Jeg har bagt bollerne (næsten) hvert år til jul, og de hører bare December til.

Kært barn har mange navne.. I Sverige Lusekatter, oversat til dansk Lusekatte og så den fordanskede udgave - Luciaboller. Men ligemeget hvilket navn, så er det helt fantastiske, bløde, luftige og lækre! Perfekte til søndagshyggen.

(Oplægget var på bloggen første gang tilbage i 2012, men jeg følte at det var på sin plads med en opdatering)


Lusekatte - Luciaboller
(Fra Boligliv 2011)
ca. 12-15 stk
Ingredienser:
75 gr. smør
2 1/2 dl mælk
25 g gær
1 tsk safrantråde & 1 tsk sukker
1 spsk kogende vand
1 æg
1 tsk honning
1 knsp salt
500 gr mel 

1 sammenpisket æg til pensling
evt. rosiner til pynt

Fremgangsmåde:
Smelt smørret over svag varme. Hæld mælk til det smeltede smør. 
Når blandingen er fingervarm, hældes det i en stor skål. Smuldr gæren i og rør til det er opløst.
Knus safrantrådende med 1 tsk. sukker, tilføj 1 spsk. kogende vand og opløs det heri.
Rør det i gær-blandingen.
Tilføj honning, salt og æg og pisk det godt sammen.
Kom melet i og ælt til dejen er smidig, ca. 5 minutter hvis du bruger en standmixer med dejkrog (tilføj evt. ekstra mel hvis dejen er for klistret).
Lad dejen hæve, tildækket et lunt sted i 1 time.

Vend dejen over på bordpladen, strøet med mel, del dejen i 12-15 stykker og rul dem til fingertykke pølser. Form dem til lucia boller - S formede boller.

Lad bollerne efterhæve i 20 minutter. Tænd ovnen på 200 grader.
Pensl bollerne med sammenpisket æg og pynt dem evt. med rosiner.
Bag brødende i 15-18 minutter, indtil de tager farve og lyder hule når du banker på undersiden


Glædelig Lucia dag til dig

Ingen kommentarer:

Send en kommentar