søndag den 2. juni 2013

Rabarber Trifli

Så kom Juni. Jubii. Og ifølge meteorologerne skulle vi i år, få en ganske fin Sommer. Så det vil jeg glæde mig til :-)
Denne weekend har allerede budt på ganske glimrende vejr, der har været masser af sol, desværre dog også ret meget blæst hernede i det Sønderjyske.
Da sommeren jo er over os, er der også masser af frisk, dansk frugt og grønt man kan nyde godt af. Jeg er på "rehabiliterings"- ophold hos mine forældre efter en hofteoperation, så nu er der en dejlig have inklusive frugt og grønt.
Desværre, på grund af den laaaange og kolde vinter, er mange afgrøder sent på den i år, så vi måtte nøjes med nye danske kartofler fra markedet, (i Aarhus er der marked på Ingerslevs Boulevard hver onsdag og lørdag) Meeen, rabarberne, de var klar!
Så med hjælp fra mor, blev det igår til Rabarber Trifli, til mormors ugentlige middags besøg.

De smukke røde jordbær rabarber, har min mor desværre ikke, så grøden er grøn, men smager fortsat ligeså fantastisk!


Rabarber Trifli
 Rabarber Trifli
(8 portioner)
Ingredienser:
600 gr. rabarber
1 vaniljestang eller 1 spsk. vaniljepulver f.eks. fra urtekram
60-150 gr.* rørsukker eller 3-5 spsk. agavesirup **
evt. nonoxalsyre 

3 makroner pr. person
50 ml. fløde pr. person
mynteskud til pynt

Fremgangsmåde:
  1. Rens rabarberne grundigt og skær dem i 11/2 cm stykker. 
  2. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og rør dem med 60 gr. sukker, indtil det er blandet godt og du har vaniljesukker. 
  3. Hæld rabarber i en gryde, hæld vaniljesukkeret + stang ved og rør det hele godt sammen. Lad det stå og trække i en 15 minutters tid. 
  4. Kog nu rabarberblandingen i 3-5 minutter, med låg på, indtil at rabarberne er flydt en smule ud og du har en kompot. * Smag nu til med ekstra sukker
  5. Hvis du gerne vil neutralisere noget af syren, dvs. ikke få den lidt "belægnings" agtige følelse på tungen efter at have spist grøden, så tilføj noget nonoxalsyre (læs på pakken hvor meget og hvordan).
  6. Giv den 1 minut mere efter evt. ekstra sukker er kommet i og lad den så køle af.
*Jeg holder af den syrlig, så 60 gr. sukker er fint til mig, det kommer også meget an på hvor syrlige dine rabarber er. Så smag dig frem, umiddelbart er 100 gr. meget passende, og ikke for sødt.

** med agavesirup, - hvis du ønsker at lave den uden raffineret sukker.
  1. Rens rabarberne grundigt og skær dem i 11/2 cm stykker. 
  2. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
  3. Hæld rabarber i en gryde, hæld vanilje + stang ved samt 2 spsk. agavesirup. 
  4. Kog nu rabarberblandingen i 3-5 minutter, med låg på, indtil at rabarberne er flydt en smule ud og du har en kompot. * Smag nu til med ekstra agavesirup.
  5. Hvis du gerne vil neutralisere noget af syren, dvs. ikke få den lidt "belægnings" agtige følelse på tungen efter at have spist grøden, så tilføj noget nonoxalsyre (læs på pakken hvor meget og hvordan).
  6. Giv den 1 minut mere efter evt. ekstra sirup er kommet i og lad den så køle af.

Sådan samler du din Trifli
  1. Pisk fløden til skum
  2. Knus makroner i en skål, enten med hænder, eller bagsiden af en grydeske.
  3. I en glas eller en lille skål, lig lagvis 
  4. makroner - rabarber - flødeskum - makroner - rabarber 
  5. Slut af med flødeskum. Pynt med lidt knuste makroner og mynte.

Alt efter hvor mange i er, så kan der være en rest kompot. Den kan bruges ovenpå morgengrøden, skyr osv. Jeg vil ud og eksperimentere med en kage med resten. :-) 
Rabarber Trifli

Ingen kommentarer:

Send en kommentar